82. Aethoxysklerol mot ytliga blodkärl på benen

 Hej alla,

Jag har säkert under 5-6 år velat ta bort ytliga blodkärl på mina ben. Jag har inte många alls, men det har bara stört mig (speciellt när man är blek).

Jag har undersökt mycket och blev tillslut rekommenderad en behandling som kallas ”skumbehandling” på Stockholmskliniken som jag hoppade på. 

Vad är ådernät?

Ådernäten är små ytliga blodkärl – vener 0,2-2 mm i diameter – som syns som blåröda strimmor i huden. Dessa kan komma helt spontant redan i unga år och utgör i huvudsak ett kosmetiskt problem. Ofta finns en ärftlig benägenhet att utveckla ådernät och ofta bildas nya ytliga kärl efter några år oavsett om man tar bort dem eller inte.

Hur går behandlingen till?

På Stockholmskliniken behandlar de ytliga blodkärl genom att spruta ett läkemedel (Aethoxysklerol) direkt i kärlet med en mycket tunn liten nål varvid kärlväggen irriteras och löds ihop – blodet söker sig andra vägar. Behandlingen upplevs oftast inte som smärtsam och utförs utan bedövning, själva sticket känns nästan inte alls, men det kan svida lite när läkemedlet sprutas in. Omedelbart efter injektionen blir det behandlade området irriterat och rodnat.

Ofta lägger sig rodnaden redan tills nästa dag, men under första veckan kan de behandlade kärlen bli mer framträdande än före behandlingen. Ådernätet övergår sedan till en gulbrun strimma som sakta bleknar efter 4-6 veckor, ibland kan det dock ta flera månader – tiden kan variera mycket mellan olika individer och även mellan olika kärl hos samma person. Blodet i det behandlade kärlet omvandlas till hemosiderin, som är gulbrunt, innan det sugs upp av kroppen.

Jag fick göra mina behandlingar 4 gånger innan jag blev nöjd med resultatet. Jag tyckte inte att det gjorde ont, men har använt stödstrumpor och inte tränat inom en vecka efter behandlingarna.

Biverkningar

Biverkningar är mycket sällsynta. I det behandlade området kan det uppstå en brun fläck som dock bleknar successivt även om det kan ta lång tid.

Vem får inte behandlas?

Har du påtagligt nedsatt cirkulation eller haft blodpropp i benet bör detta beaktas före eventuell behandling. Gravida eller ammande kvinnor behandlas ej.

Jag tog några bilder på mina ben innan behandlingen, men tyvärr så har mina gulbruna märken inte riktigt gått tillbaka än, så jag visar dessa tagna bilderna nedan tillsvidare (så får jag lägga till mina bilder senare).

Före & efterbild

Behandlingen kostade 1500 kr/gång, och jag skulle nog kunna tänka mig att göra behandlingen igen. Det vore intressant att höra om någon behandling som funkat för dig, och i så fall vilken?

 Mvh

Lotta

 

||||| 1 Gilla! |||||

4 thoughts on “82. Aethoxysklerol mot ytliga blodkärl på benen

 1. Hej råkade av slump läsa din blog och tänkte passa på att nämna bäst resultat av ådernät får man genom att använda en kombination av microsklero injektioner samt IPL laser av den enkla anledningen att de allra tunnaste kärlen är svåra att injecera och de lämpar sig mer för IPL laser.

  Kliniken som jag jobbar på, narva kirurg center på karlaplan använde bägge dessa metoder och de flesta har nu insett att så är fallet och börjar kombinera med laser.

  Abdi
  Narvakirurg center
  narvavägen 30
  08 666 2030

 2. Jag har ytliga blodkärlar som jag vill behandla. Har läst om kosmetiska laserbehandlingar på den här sidan http://www.plastikoperationer.net/kosmetiska-laserbehandlingar-skonhet

  Det står jättebra info om olika typer av laser och skillnaderna. Hittade info om kärlborttagning o det står att Nd:Yag eller pulsad färgämneslaser är de två säkraste korten. Tror jag ska köra på pulsad färgämneslaser…Hoppas verkligen på förbättring.

  Men jag undrar om du har fortsatt med behandlingen? Eller gjorde du bara 4 behandlingar?

  • Hej Issa,

   Tack för ditt mejl. Nej jag har inte gjort mer behandlingar nu, då jag är gravid. Tycker dock att jag har fått fler ytliga blodkärl nu, så är jättetacksam för dina tips. Har hört att laser är bra. Hör gärna av dig om du gör din behandling. Mvh Lotta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *