Lottas skönhetsblogg 30 +

Jag är en certifierad hudterapeut som bloggar om sådant jag tycker är roligt – hudvård, hårvård, behandlingar, kosmetika, naglar och även hälsa, mode samt olika nyheter.

Lottas skönhetsblogg 30 +

56. Acne

Jag får en hel del mejl med frågor om Acne, så jag valde ut ett mejl och försöker att svara på det här:

”Hej Lotta, jag har problem med acne och undrar vad jag kan göra åt det? finns det något jag kan tänka på att äta/inte äta? etc” /Lina

svar: När det gäller Acne så kan det vara flera olika faktorer som spelar in. Man brukar säga att 50% av alla ungdomar har acne någon gång, främst under och efter puberteten, men kan även fortsätta upp till 30 års åldern. De kan vara ärftliga anlag, hormonella orsaker, mag- och tarmbesvär, fel diet, medicinering, stress och fel hudvård.

När det gäller hudvård så gäller det att använda hudvårdsprodukter som inte torkar ut huden. Det är ofta ett problem som många gör. Man tror att man har oren hud och börjar använda starka preparat. Detta leder bara till att man torkar ut huden, och huden börjar att producera mer fett för att skydda sig och resultatet blir att man får mer acne. Satsa istället på produkter som balanserar och återfuktar huden, utan att göra den fet.

När det gäller mat så rekommenderar jag att man testar sig fram. Många säger att man kan reagera negativt på mjölkprodukter och socker som ost och choklad, men det där är så olika från person till person. I helgen så träffade jag en näringsterapeut och hon sa till mig att zink-brist och omega 3-brist kunde vara en annan orsak, så det kan kanske vara något att testa?

Den klassiska orsken är ju stress, så försök att stressa mindre, vila, kanske ta långa promenader i friska luften och börja på yoga?  

Viss acne kan vi inte göra något åt. Då bör man söka upp en läkare och få medicinering.

Jag hoppas att du har fått hjälp med din fråga. Mvh /Lotta

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *