Lottas skönhetsblogg 30 +

Jag är en certifierad hudterapeut som bloggar om sådant jag tycker är roligt – hudvård, hårvård, behandlingar, kosmetika, naglar och även hälsa, mode samt olika nyheter.

Lottas skönhetsblogg 30 +

49. Vad är Mineralolja?

Hej alla läsare,

Jag har fått lite olika förslag med min blogg, och idag så tänkte jag skriva lite om ingredienser och hur de kan påverka vår hud.

Mineralolja är ett ämne som ligger mig nära om hjärtat, och något som många undrar över, så det tänkte jag fokusera på att skriva om idag.

Mineralolja är en av de vanligast förekommande ingredienserna, trots att den rubbar hudens naturliga återfuktning. Mineralolja täpper nämligen igen mellan 40-60% av hudens porer.

I innehållsförteckningen så benämns oftast Mineralolja som: Mineral Oil, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Vit mineralolja, Medicinsk vitolja, Oleum petrolen, Oleum vaselini, Paraffinum, Vaselin Oil, E 905, Paraffin Oil eller Liquid paraffin.

Mineralolja är inte farligt, men vid en långvarig användning av produkter baserade på mineralolja blir huden torr och livlös. Mineralolja innehåller inga fettsyror, inga vitaminer och tas inte naturligt upp av huden. Mineralolja rubbar hudens naturliga förmåga att återfukta sig och skapar därigenom ett beronde. Om du slutar att använda mineralolja får du en reaktion som gör att du blir väldigt torr. Det är därför du blir beroende av t.ex. cerat etc.

Vad ska man då använda istället?

Vegetabiliska oljor är däremot mjukgörande, skyddande och närande för huden. De täpper inte till hudens porer och hindrar inte utsöndring av fett. Det är därför de är så bra för oss över 30 år, då ju äldre vi blir destu torrare blir vår hud..

Vegetabiliska oljor bildas i den uppbyggande livsprocessen hos växter. De naturliga oljorna övertar inte hudens egna funktioner utan hjälper huden att själv fungera så bra som möjligt.

Exempel på vegetabiliska oljor i innehållsförteckningen: Mandelolja, Avakadoolja, Tistelolja, Valnötsolja, Vetegroddsolja, Sheasmörolja, Havtornfruktsolja och Aprikosolja.  

Mandelolja finns i de flesta produkter, vegetabiliska oljor hittar du främst i ekologiska hudvårdsprodukter. Nackdelen med ekologiska oljor är att de är dyrare att ta fram, och att de härsknar snabbare än mineralolja.

vad är dina erfarenheter? tyck gärna till!

estelle & thild är ett exempel på ett svenskt ekologiskt hudvårdsmärke

 

5 Replies to “49. Vad är Mineralolja?”

  Teresa
  april 2, 2012 8:30 f m

  Hej Lotta, detta inlägg tycker jag är jätte intressant. En bra produkt tycker jag är då man INTE blir beroende av den. En bra produkt ska väl göra så att huden känns bra även som ”naken”?

  trettioplus.com
  april 2, 2012 8:37 f m

  Hej Teresa, kul att höra 🙂 – ja precis jag säger inte att mineral olja är fel, men jag tror att desto mindre mineral olja vi kan ha i våra produkter desto bättre. Satsa mer på vegetabiliska oljor, speciellt om du är känslig, och om du vill ha en fin hud som ser yngre ut. Vilka produkter använder du? /Lotta

  Teresa
  april 3, 2012 8:56 f m

  Hej Lotta 🙂 Tack för tipset. Jag använder La Roche-Posay som jag tycker är toppen! Den innehåller varken mineralolja, paraben eller parfym. Vad är paraben? Hur påverkar det huden?

  trettioplus.com
  april 5, 2012 11:01 f m

  Hej Teresa, kul att höra. Parabener är ett slags konserveringsmedel som används i kosmetika med även i mat etc. Parabener i sig ska inte vara något farligt. Det har varit mycket diskussioner om det på sistone att det ska vara cancerframkallande. Men även att det kan vara allergiframkallande. Vill man vara på sin säkra sida så ska man inte använda produkter som innehåller parabener, men personligen så tror inte jag att det är så farligt, då vi får i oss massa parabener varje dag via maten. jag hoppas att du fått lite hjälp av mitt svar. Lotta

  Teresa
  april 16, 2012 10:06 f m

  Hej Lotta 🙂
  Super tack för din information. /Teresa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *